jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Słonecznikowy kurczak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To doskonały dodatek do ziemniaków. To pyszne połączenie delikatnego mięsa drobiowego ze smakiem prażonego słonecznika.

Słonecznikowy kurczak

Składniki:

Słonecznikowy kurczak

 

  • Składniki:
  • Jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 duże jajko lub 2 małe,
  • Około ¾-1 szklanki łuskanego słonecznika,
  • Mąka,
  • bułka tarta do panierki (około 1/3 szklanki)
  • Olej do smażenia,
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowy kurczak
Umyty, osuszony filet porcjujemy na 4 kotlety. Następnie lekko je rozbijamy i nacieramy przyprawami. Na talerzu mieszamy słonecznik z bułką. Jajko wybijamy na oddzielny talerz i roztrzepujemy widelcem. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i w słonecznikowej mieszance. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia.