jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z rukolą i nutą pomarańczy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Efekt sałatki kolorowy i smaczny

Sałatka z rukolą i nutą pomarańczy

Składniki:

Sałatka z rukolą i nutą pomarańczy

 

  • Składniki:
  • Około 90 g rukoli (2 garście),
  • Jedna główka sałaty,
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 filet z kurczaka,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Olej do smażenia,
  • Kilka kostek wyciętych z sera feta (około 120 g),
  • 1 mała czerwona cebula,

 

  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/3 łyżki oleju balsamicznego,
  • Ewentualnie sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą i nutą pomarańczy
Myjemy fileta i osuszamy. Następnie kroimy w kostkę. Przyprawiamy kurczaka przyprawą. Obsmażamy na patelni. Gotowy studzimy. Mieszamy ze sobą składniki sosu.Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Rukolę oraz sałatę płuczemy. Po odsączeniu delikatnie rwiemy na mniejsze części i układamy w naczyniu. Na sałatę wykładamy przestudzone kawałki mięsa. Całość posypujemy pociętą w piórka cebulą. Obraną ze skórki pomarańczę kroimy w kostkę. Dokładamy do sałaty. Całość posypujemy serem feta oraz uprażonym słonecznikiem. Tak przygotowane składniki zalewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę dekorujemy świeżą bazylią.