anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Gołąbki z resztek świątecznych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne gołąbki z resztek wędlin i mies.

Gołąbki z resztek świątecznych

Składniki:

Gołąbki z resztek świątecznych

 

  • liście sparzone kapusty włoskiej 8 szt
  • ugotowany ryż 4 szklanki
  • schab pieczony 30 dkg
  • szynka 30 dkg
  • cebula
  • 1 szt
  • olej
  • jajka 2 szt
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka czubata
  • bulion warzywny 1/2 litra

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z resztek świątecznych
Kapustę włoską sparzyć, zdjąć liście, ściąć grube nerwy.Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać pokrojone i podsmażone resztki wędlin razem z pokrojoną cebulą. Sól, pieprz , jajka wyrobić masę. Nadziewać liście farszem i zwijać ścisło. Ułożyć w garnku
zalać bulionem warzywnym, dodać listek, ziele, gotować do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat, mąkę wymieszać z wodą, zaprawić gołąbki, gotować
jeszcze chwilę aż sos
zgęstnieje. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Smacznego.