beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne gołąbki na obiad...

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 średnia główka kapusty
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • vegeta
  • cebula
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym
Ugotować ryż na sypko i wystudzić. Dodać mięso. Cebulę drobniutko pokroić i dodać do mięsa. Wbić jajka. Doprawić vegetą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Na ogniu postawić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia. W kapuście usunąć środek i włożyć do wody. Kapustę zaparzamy do zmięknięcia liści. Liście odrywamy i nakładamy na nie farsz. Zawijamy gołąbki. Układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki podlewamy odrobiną oleju i stawiamy na wolnym ogniu. Z kostek rosołowych przygotowujemy bulion. Trochę zostawiamy a resztą zalewamy gołąbki. Gołąbki dusimy ok 1 godziny. W odlanym bulionie rozprowadzamy łyżkę mąki. Dodajemy 2 - 3 łyżki koncentratu, odrobinę drobno pokrojonej cebuli. Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki. Doprawiamy do smaku vegetą i chwilę dusimy.