Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami
Kapustę kiszoną gotujemy przez około 30 minut. Gotujemy również mięso w osolonej wodzie. Grzyby płuczemy i namaczamy, a następnie gotujemy pół godziny. Odciskamy kapustę, mieszamy ją z grzybami i mięsem i mielimy wszystko maszynce.
Cebulę kroimy w kostkę i w szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do farszu. Przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Zagniatamy ciasto z mąki, jajka i wody tak, by było elastyczne. Dzielimy je na pół i rozwałkowujemy na cienkie plaski.
Wykrawamy koła szklanką i nakładamy farsz łyżką. Zlepiamy mocno brzegi.
Wrzucamy pierogi do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Cebulę kroimy w kostkę i w szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do farszu. Przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Zagniatamy ciasto z mąki, jajka i wody tak, by było elastyczne. Dzielimy je na pół i rozwałkowujemy na cienkie plaski.
Wykrawamy koła szklanką i nakładamy farsz łyżką. Zlepiamy mocno brzegi.
Wrzucamy pierogi do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.