Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne pierogi z kiszoną kapustą, gotowanym mięsem i grzybami, najlepiej smakują z wysmażonym boczkiem lub cebulką.

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

 

  • kapusta kiszona 1 kg
  • mięso wieprzowe 30 dkg
  • grzyby suszone 1 garść
  • mąka pszenna 3/4 kg
  • jajko 1 szt
  • cebula 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • woda ciepła

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami
Kapustę kiszoną gotujemy przez około 30 minut. Gotujemy również mięso w osolonej wodzie. Grzyby płuczemy i namaczamy, a następnie gotujemy pół godziny. Odciskamy kapustę, mieszamy ją z grzybami i mięsem i mielimy wszystko maszynce.

Cebulę kroimy w kostkę i w szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do farszu. Przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

Zagniatamy ciasto z mąki, jajka i wody tak, by było elastyczne. Dzielimy je na pół i rozwałkowujemy na cienkie plaski.

Wykrawamy koła szklanką i nakładamy farsz łyżką. Zlepiamy mocno brzegi.

Wrzucamy pierogi do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.    
Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami
Robimy farsz z kapusty, grzybów i ugotowanego mięsa
Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami
Wykrawamy szklanką koła i nakładamy farsz

Tagi:

pierogi