Sposób przygotowania:
Smaczne placki ziemniaczane
Surowe ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce. Przełożyłam do miski. Cebulę po obraniu i umyciu również starłam na tarce-dodałam do ziemniaków. Na koniec wbiłam jajko, dodałam mąkę oraz cukier do smaku. Całość porządnie wymieszałam. Tak przygotowane ciasto kładłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Na 1 placek wyszła mi 1 duża łyżka ciasta. Smażyłam po 1 minucie z 2 stron do zrumienienia. Po wyjęciu placki odsączyłam na kuchennym papierowym ręczniku i daną porcję wyłożyłam na talerz. Posypałam po wierzchu cukrem.
edytaha
Smakowita88
Tak. Po co mi sól,skoro mają być słodkie.
Babciagramolka
Spróbuj kiedyś dodać szczyptę soli . Do każdej potrawy robionej na słodko dodaje sie szczypte soli bo wydobywa ona słodycz - nawet jak robi sie krem czekoladowy to daje sie do roztopionej czekolady szczypte soli .Tak samo z cukrem - do pikantnych , ostrych potraw dodaje się dla przełamania smaku szczyptę cukru .
Nie musisz ale moze kiedyś spróbujesz i docenisz
Smakowita88
Do tej pory myślałam że jak dodam cebule i jeszcze sól a na końcu cukier to wyjdzie coś obrzydliwego.Dziękuję za uwagę- doceniam to.
zewa
Ależ nie wyjdzie nic obrzydliwego. U mnie np. ja z mężem jemy placki ziemniaczane z gulaszem a chłopaki ze śmietaną i cukrem I nigdy nie robię dwóch rodzajów masy ziemniaczanej. Zawsze solę normalnie i potem na słodko wcinają aż Im się uszy trzęsą.
Smakowita88
Ze śmietaną? to musi być pyszne. Dzięki za podpowiedź:-)
zewa
Im smakują, mieszają śmietanę z cukrem i polewają nią placki. Ja sama też od czasu do czasu się skuszę na takiego.
Babciagramolka
edytaha
zewa
A cebulę też daję obowiązkowo. Czyli każdy jada tak jak lubi :)
martunia.kot@interia