jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Smakowite gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Gruszki w cieśnie francuskim, do tego sos w czerwonego wina i mamy pyszny, niebanalny deser:). Smak rewelacyjny. To wszystko sprawia, że na pewno sięgnę jeszcze nie raz do tego przepisu.

Smakowite gruszki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smakowite gruszki

SKŁADNIKI:

  • 3 dorodne gruszki
  • ½ opakowania ciasta francuskiego,
  • Jajko do smarowania,
  • 2 szklanki czerwonego wina,
  • 2 łyżki cukru białego,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 5-6 goździków,’

Sposób przygotowania:

Smakowite gruszki

ETAP 1

Smakowite gruszki
Owoce obieramy cienko ze skórki

Wino przelewamy do garnka. Dokładamy do niego cynamon, cukier i goździki.
Całość podgrzewamy. Między czasie obieramy gruszki.

ETAP 2

Smakowite gruszki
Przygotowane gruszki gotujemy w winie

Obrane zanurzamy z winie i gotujemy około 20 minut.

ETAP 3

Smakowite gruszki
Ugotowane gruszki studzimy

Gotowe gruszki wyjmujemy i studzimy. Wino z dodatkami dalej podgrzewamy, tak by powstał sos.

ETAP 4

Smakowite gruszki
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na pasy

Ciasto francuskie dzielimy na pasy o szerokości około 0,5-0,7 cm.

ETAP 5

Smakowite gruszki
Ciastem francuskim owijamy owoce. Pieczemy całość.

Przygotowanymi paskami obtaczamy wokół przestudzone gruszki. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gruszki umieszczamy na blaszce i pieczemy około 20 minut w 200°C. Gdy ciasto się zrumieni wyjmujemy je.
Gotowe gruszki układamy na talerzykach. Wcześniej na talerze wylewamy uzyskany, sos (syrop) z wina.


Tagi:

gruszki owoce