Sposób przygotowania:
Smakowite gruszkiETAP 1
Wino przelewamy do garnka. Dokładamy do niego cynamon, cukier i goździki.
Całość podgrzewamy. Między czasie obieramy gruszki.
ETAP 2
Obrane zanurzamy z winie i gotujemy około 20 minut.
ETAP 3
Gotowe gruszki wyjmujemy i studzimy. Wino z dodatkami dalej podgrzewamy, tak by powstał sos.
ETAP 4
Ciasto francuskie dzielimy na pasy o szerokości około 0,5-0,7 cm.
ETAP 5
Przygotowanymi paskami obtaczamy wokół przestudzone gruszki. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gruszki umieszczamy na blaszce i pieczemy około 20 minut w 200°C. Gdy ciasto się zrumieni wyjmujemy je.
Gotowe gruszki układamy na talerzykach. Wcześniej na talerze wylewamy uzyskany, sos (syrop) z wina.