wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Smakowity dwukolorek Wioli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto, ktore moze przygotowac kazdy. Szybkie,proste w wykonaniu, a podane z roznymi dodatkami smakuje wysmienicie.:). POLECAM

Smakowity dwukolorek Wioli

Składniki:

Smakowity dwukolorek Wioli

 

  • 4 jajka;
  • 15 dkg cukru;
  • 0,5 szklanki oleju;
  • 15 dkg maki pszennej;
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia;
  • cukier puder;

Sposób przygotowania:

Smakowity dwukolorek Wioli
Bialka jajek ubijamy na sztywna piane. Ciagle ubijajac bialka dodajemy po 1 zoltku. Nastepnie dodac cukier, olej, a na samym koncu make, ktora musimy wymieszac z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gladziutka, jednolita mase. Gdy masa jest juz gotowa dzielimy ja na 2 czesci, przy czym do jednej z nich dodajemy kakao i jeszcze przez chwile miksujemy, by masa stala sie jednolicie kakaowa. Blache wykladamy papierem do pieczenia, po czym na dno wylewamy jasna czesc ciasta, a na nia lyzka wykladamy ciasto ciemne. Ciasto to pieczemy w piekarniku przez ok.40-45 minut w temperaturze ok.170-180 stopni. Po upieczeniu ciasto mozna posypac cukrem pudrem. Ja podaje je z lodami waniliowymi i truskawkowym sosem, ale mozna podawac je dowolnie, chociazby z bita smietana, owocami z puszki lub swiezymi, Ciasto jest delikatne, puszyste i smakuje naprawde wybornie.

Tagi:

jajko jajka mak