pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 81]

Smalec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zrobił rewelację u moich znajomych

Smalec

Składniki:

Smalec

 

  • 1kg świeżego boczku
  • 1litr wody
  • 1jabłko
  • 1duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka w proszku,sól,pieprz,majeranek
  • 1łyżka smalcu-jak boczek jest chudy

Sposób przygotowania:

Smalec
chudszą część boczku odkrawamy,kroimy w średnią kostkę.Tłustą część boczku też kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka,smażymy na małym ogniu.Jak są problemy z wytapianiem dodajemy łyżkę smalcu.Gdy mamy już około połowy wytopionego tłuszczu wlewamy 1/2l wody.Czekamy aż woda odparuje,dodajemy chudszą cześć boczku,smażymy pod przykryciem 5min.,po tym czasie dodajemy cebulę,czosnek,jabłko (pokrojone w kostkę)oraz przyprawy i wlewamy resztę wody.Woda musi odparować,a mięsko rozpadać.Zestawiamy z ognia.Jeżeli nam się smalec nie siądzie to powtarzamy czynność z odparowaniem wody.Robi się go długo,ale jest tego wart.