Sposób przygotowania:
Smalec
chudszą część boczku odkrawamy,kroimy w średnią kostkę.Tłustą część boczku też kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka,smażymy na małym ogniu.Jak są problemy z wytapianiem dodajemy łyżkę smalcu.Gdy mamy już około połowy wytopionego tłuszczu wlewamy 1/2l wody.Czekamy aż woda odparuje,dodajemy chudszą cześć boczku,smażymy pod przykryciem 5min.,po tym czasie dodajemy cebulę,czosnek,jabłko (pokrojone w kostkę)oraz przyprawy i wlewamy resztę wody.Woda musi odparować,a mięsko rozpadać.Zestawiamy z ognia.Jeżeli nam się smalec nie siądzie to powtarzamy czynność z odparowaniem wody.Robi się go długo,ale jest tego wart.
Bahus
astra
pusieczek2@wp.pl
Gość
wyderka