Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Smalec domowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja mama zawsze robi taki smalec

Smalec domowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smalec domowy

 

  • 250 g kiełbasa cienka
  • 1 szt cebula
  • 2 szt jabłko winne
  • 600 g słonina
  • sól

Sposób przygotowania:

Smalec domowy
Słoninę pokroić w kostkę.
Cebulę i jabłka obrać , pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić, zemleć w maszynce.
Do rondla włożyć słoninę i wytapiać, ogrzewając na wolnym ogniu. Gdy słonina jest szklista , włożyć cebulę, kiełbasę i jabłko. Całość przesmażyć na jasnozłoty kolor.
Skwarki zemleć w maszynce dodać do smalcu.
Posolić, przelać do słoika.
Słoiki odwrócić do góry dnem.
Smalec domowy
słonina pokrojona w kostkę, wrzucona na patelnię do wytopienia się tłuszczu
Smalec domowy
cebula obrana, pokrojona w kostkę, przesmażona na słoninie