Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Smalec wyborny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite smarowidło do chleba

Smalec wyborny

Składniki:

Smalec wyborny

 

  • 80 dag chudego surowego boczku,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy maggi
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Smalec wyborny
Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Wrzucić do głębokiego rondla. Dodać sól i maggi. Smażyć na małym ogniu często mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę i jabłko pokrojone w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić i popieprzyć. Przelać do odpowiedniego naczynia (najlepsze kamionkowe) i pozostawić do stężenia..