SUPERPRZEPIS

Smalec ze skwarkami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Smalec ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

Smaczny smalec do posmarowania kromki świeżego chleba. Dobrze jest dodać trochę boczku albo mięska ale ja miałam samą słoninę i też był smaczny.

Składniki:

Smalec ze skwarkami

 

  • słonina ok 1i 1/2 kg
  • cebula 2 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • majeranek ok 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania:

Smalec ze skwarkami
Słoninę przekręcamy przez maszynkę do mięsa i przekładamy do dużego garnka (u mnie do pieczenia mięsa). Stawiamy na średnim gazie i ogrzewamy aż skwarki się zrumienią i wytopi tłuszcz.

Gdy skwarki zaczynają się rumienić zmniejszamy gaz i dodajemy przekrojone na pół cebule.

Chwilę smażymy dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyłączamy gaz.

Dodajemy majeranek i sól. Kilkakrotnie mieszamy i zestawimy z gazu.

Gdy wszystko się "uspokoi" przestanie skwierczeć, pyrkać czy bulgotać i trochę przestygnie wyjmujemy cebulę. Smalec ze skwarkami przelewamy do przygotowanych pojemników( u mnie słoiki) i odstawiamy do wystygnięcia.

Można kilka razy zamieszać by skwarki nie osiadły na spodzie.
Smalec ze skwarkami
Kromki chleba posmarowane świeżo przygotowanym smalcem.
Smalec ze skwarkami
Dwi cebule obieramy i kroimy na połowy .
Smalec ze skwarkami
Do smażących się skwarków dodajemy cebule .
Smalec ze skwarkami
Odstany chwilę smalec przelewamy do pojemników.

Tagi:

smalec