Sposób przygotowania:
Swojskie smarowanie ze skwarkami
Zmieloną przez maszynkę lub pokrojoną w kostkę słoninę oraz kawałek słoniny wędzonej wkładamy do garnka, stawiamy na mały gaz i wytapiamy do pojawienia sie lekko brązowych skwarek należy uważać aby nie przypalić dlatego często należy słoninę mieszać.
Cebulkę i czosnek obrać i pokroić.
Do wytopionej słoniny dokładamy smalec i czekamy aż smalec sie rozpuści.
Tak przygotowany smalec doprawiamy solą , przyprawą w płynie , odrobiną majeranku oraz dodajemy cebule i czosnek.
Całość mieszamy i odkładamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Gotowy smalec zostawiamy w garnku lub przelewamy do słoiczka.
Cebulkę i czosnek obrać i pokroić.
Do wytopionej słoniny dokładamy smalec i czekamy aż smalec sie rozpuści.
Tak przygotowany smalec doprawiamy solą , przyprawą w płynie , odrobiną majeranku oraz dodajemy cebule i czosnek.
Całość mieszamy i odkładamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Gotowy smalec zostawiamy w garnku lub przelewamy do słoiczka.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Bardzo mi miło.
Dziękuje.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)