BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1405]

Swojskie smarowanie ze skwarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smarowanie z wytopionej słoniny to coś co pamiętam z mojego domu rodzinnego .Jako dziecko bardzo lubiłam wytopione skwarki na pajdzie świeżego pieczywa polane przyprawą płynną albo oproszone solą.

Swojskie smarowanie ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Swojskie smarowanie ze skwarkami

 

  • słonina świeża 1 kg,
  • 300 g. słoniny wędzonej
  • cebula 2 szt,
  • ząbki czosnki 3,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • sól do smaku,
  • przyprawa w płynie ,
  • smalec 1 - 2 kostki,

Sposób przygotowania:

Swojskie smarowanie ze skwarkami
Zmieloną przez maszynkę lub pokrojoną w kostkę słoninę oraz kawałek słoniny wędzonej wkładamy do garnka, stawiamy na mały gaz i wytapiamy do pojawienia sie lekko brązowych skwarek należy uważać aby nie przypalić dlatego często należy słoninę mieszać.  

Cebulkę i czosnek obrać i pokroić.

Do wytopionej słoniny dokładamy smalec i czekamy aż smalec sie rozpuści.

Tak przygotowany smalec doprawiamy solą , przyprawą w płynie , odrobiną majeranku oraz dodajemy cebule i czosnek.

Całość mieszamy i odkładamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Gotowy smalec zostawiamy w garnku lub przelewamy do słoiczka.
Swojskie smarowanie ze skwarkami
Pokrojoną w kostkę słoninę oraz słoninę wędzoną wkładamy do garnka
Swojskie smarowanie ze skwarkami
Do wytopionej słoniny dodajemy smalec oraz obrana pokrojoną w kostkę cebule i czosnek
Swojskie smarowanie ze skwarkami
Obrana i pokrojona w kostke cebula oraz obrany pokrojony czosnek
Swojskie smarowanie ze skwarkami
Gotowe smarowanie ze skwarkami , pyszne do smarowania pieczywa

Tagi:

smalec