caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Smarowidło do chleba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepsze z kwaszonym ogórkiem

Smarowidło do chleba

Składniki:

Smarowidło do chleba

 

  • 2 kg mielonej słoniny
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli do peklowania
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Smarowidło do chleba
Mięso mielone wymieszać z solą do peklowania i odstawić na noc. Słoninę wytopić i kiedy skwarki bedą jeszcze miękkie dodać przygotowane wcześniej mięso. Całość smażyć około 20-30 minut. Cebulę obrać, posiekać i dodać do gorącej słoniny, chwilę przesmażyć i odstawić do przestygnięcia. Po ustaniu wrzenia dodać pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Wystudzić. Po zestaleniu całość zmielić w maszynce do mięsa aby nabrała jednolitej konsystencji. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.