zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Smarowidło do chleba.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

kaloryczne, ale od czasu do czasu lubimy ...

Smarowidło do chleba. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smarowidło do chleba.

 

  • 600 g słoniny
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili birds eye do smaku
  • 1 płaska łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Smarowidło do chleba.
W maszynce do mięsa zmielić osobno słoninę i łopatkę na grubym sitku. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę cebulę a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnię wrzucić słoninę i wytopić ją na małym ogniu. Następnie dodać zmieloną łopatkę i smażyć ale już na większym ogniu. Po około pięciu minutach dodać cebulę i smażyć do zeszklenia się cebuli. Potem dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze wszystko około 3 - 4 minuty uważając aby cebula i czosnek się nie spaliły. Gotową masą napełnić słoiczki ( mi wyszły 2 po 300 ml ) i zostawić do wystygnięcia. Następnie zakręcić słoiki zakrętkami i wstawić je do lodówki. Przed spożyciem aby smarowidło łatwo się rozprowadzało po pieczywie najlepiej jest wcześniej wyjąć je z lodówki aby nabrało miększej konsystencji. Przechowywać do kilku dni.
Smarowidło do chleba.
gotowe smarowidło przełożyć do słoiczków i schłodzić