Sposób przygotowania:
Smarowidło do chleba.
W maszynce do mięsa zmielić osobno słoninę i łopatkę na grubym sitku. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę cebulę a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnię wrzucić słoninę i wytopić ją na małym ogniu. Następnie dodać zmieloną łopatkę i smażyć ale już na większym ogniu. Po około pięciu minutach dodać cebulę i smażyć do zeszklenia się cebuli. Potem dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze wszystko około 3 - 4 minuty uważając aby cebula i czosnek się nie spaliły. Gotową masą napełnić słoiczki ( mi wyszły 2 po 300 ml ) i zostawić do wystygnięcia. Następnie zakręcić słoiki zakrętkami i wstawić je do lodówki. Przed spożyciem aby smarowidło łatwo się rozprowadzało po pieczywie najlepiej jest wcześniej wyjąć je z lodówki aby nabrało miększej konsystencji. Przechowywać do kilku dni.
dusia30
Natala1210
edytaha
zewa
Edytko spóźniłaś się niestety, mężuś już wszystko zjadł. Następnym razem dam znać, cobyś się załapała:)
edytaha
Koniecznie Ewuniu, bo odkąd zrobiło się chłodno, to coś mi kalorii brakuje i "chodzi" za mną treściwe jedzonko :)
zewa
:)
gusia1000