ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada z boczku świeżego wieprzowego jest najlepszą domową wędliną do pieczywa bez żadnych polepszaczy.

Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara

 

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara
Świeży płat boczku wieprzowego bez kości natrzeć solą czosnkową z każdej strony.

Położyć na desce kuchennej, na boczku rozsypać paprykę słodką z ostrą, pieprz ziołowy, kucharka, majeranek i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem, schować do lodówki na całą noc.

W garnku szybkowara na smalcu (dodać ziele angielskie, liście laurowe) zrumienić z każdej strony roladę, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 60 minut, boczek wyjąć wystudzony, usunąć nici i cienko kroić na plasterki.

Powstały sos można zamrozić i wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu.
Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara
Boczek najlepiej ze świeżego mięsa bez mrożenia.
Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara
Z szybkowara mięso jest bardzo kruche, soczyste.