Sposób przygotowania:
Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara
Świeży płat boczku wieprzowego bez kości natrzeć solą czosnkową z każdej strony.
Położyć na desce kuchennej, na boczku rozsypać paprykę słodką z ostrą, pieprz ziołowy, kucharka, majeranek i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem, schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara na smalcu (dodać ziele angielskie, liście laurowe) zrumienić z każdej strony roladę, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 60 minut, boczek wyjąć wystudzony, usunąć nici i cienko kroić na plasterki.
Powstały sos można zamrozić i wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu.
Położyć na desce kuchennej, na boczku rozsypać paprykę słodką z ostrą, pieprz ziołowy, kucharka, majeranek i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem, schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara na smalcu (dodać ziele angielskie, liście laurowe) zrumienić z każdej strony roladę, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 60 minut, boczek wyjąć wystudzony, usunąć nici i cienko kroić na plasterki.
Powstały sos można zamrozić i wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu.