Sposób przygotowania:
Smarowidło Eli do chlebaprzygotowanie składników
![Smarowidło Eli do chleba Smarowidło Eli do chleba](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smarowidlo-eli-do-chleba-493730.jpg)
Wędzone podgardle pokroić w paski. Podgardle zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
![Smarowidło Eli do chleba Smarowidło Eli do chleba](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smarowidlo-eli-do-chleba-493732.jpg)
Słoninę pokroić w paski. Zmielić słoninę w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
![Smarowidło Eli do chleba Smarowidło Eli do chleba](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smarowidlo-eli-do-chleba-493733.jpg)
Cebule obrać z łupinek dość grubo pokroić.
przygotowanie składników cd
![Smarowidło Eli do chleba Smarowidło Eli do chleba](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smarowidlo-eli-do-chleba-493734.jpg)
Przygotować dwie garście majeranku.
przygotowanie smarowidła
![Smarowidło Eli do chleba Smarowidło Eli do chleba](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smarowidlo-eli-do-chleba-493735.jpg)
Do dużego garnka włożyć słoninę, podgardle i wytopić.
przygotowanie smarowidła cd
![Smarowidło Eli do chleba Smarowidło Eli do chleba](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smarowidlo-eli-do-chleba-493736.jpg)
Część wysmażonego tłuszczu przelać do dużej patelni. Do tłuszczu dodać cebulę i smażyć aż będzie rumiana. Do wytopionego smarowidła dodać usmażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz.
przygotowanie smarowidła
![Smarowidło Eli do chleba Smarowidło Eli do chleba](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smarowidlo-eli-do-chleba-493737.jpg)
Całość wymieszać i gorące smarowidło przełożyć do słoików i od razu zakręcić. Po ostudzeniu słoiki wnieść w chłodne miejsce. Można też przelać smarowidło do emaliowanego pojemnika lub naczynia kamiennego.
Smacznego!
gusia1000