Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1267]

Roladki schabowe z papryką, serem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeżeli komuś znudziły się już klasyczne schabowe, polecam podanie wieprzowiny w postaci roladek. Rozpuszczony ser, szynka i paseczki papryki sprawiają, że roladki są pyszne, soczyste i kolorowe.

Roladki schabowe z papryką, serem i szynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki schabowe z papryką, serem i szynką

 

  • 5 plastrów schabu
  • 10 paseczków papryki żółtej
  • 10 paseczków papryki czerwonej
  • 5 plastrów szynki
  • 5 dużych lub 10 małych plastrów sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • olej
  • do panierowania: mąka pszenna, jajko, bułka tarta
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z papryką, serem i szynką

ETAP 1:

Roladki schabowe z papryką, serem i szynką
Na każdym kawałku schabu układamy ser, szynkę i dwa rodzaje papryki

Mięso rozbijamy za pomocą tłuczka, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą. Papryki kroimy w paseczki. Na każdym kotlecie układamy szynkę, ser i po dwa paseczki papryki żółtej i czerwonej.

ETAP 2:

Roladki schabowe z papryką, serem i szynką
Mięso zwijamy w roladki, panierujemy je i obsmażamy

Mięso zwijamy w roladki i panierujemy kolejno: w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.

ETAP 3:

Roladki schabowe z papryką, serem i szynką
Roladki obsmażamy na oleju, a następnie pieczemy

Roladki obsmażamy na oleju do uzyskania zlocistego koloru.
Następnie mięso przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
Przed podaniem roladki można posypać posiekaną natką pietruszki.