iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Smarucha z gęsi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką smaruchę do chleba zawsze robiła moja babcia. Ja zmodyfikowałam przepis dodając paprykę. Nadaje smalczykowi ostrości i nowoczesności. Świetnie smakuje ze świeżym chlebem.

Smarucha z gęsi

Składniki:

Smarucha z gęsi

 

  • 20 dag skóry z gęsi z tłuszczem,
  • 1 skrzydełko, wątróbka, żołądek i serce z gęsi,
  • 2 cebule,
  • 1/2 papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

Smarucha z gęsi

Przygotowanie tłuszczu

Smarucha z gęsi
Tłuszczyk przelewamy do miseczki i studzimy.

Ze skóry wytapiamy tłuszcz.

przygotowanie cebuli

Smarucha z gęsi
Cebulka powinna być dobrze zeszklona na patelni.

Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy

Dodawanie składników

Smarucha z gęsi
Wszystkie składniki powinny być w tłuszczu schłodzone.

Do wrzątku wrzucamy skrzydełko oraz żołądek, następnie gotujemy 30 minut. Dodajemy wątróbkę, serce i żołądek. Wrzucamy pietruszkę oraz, a następnie gotujemy 30 minut. Zdejmujemy ze skrzydełka mięso i kroimy w kosteczkę razem z podrobami z gęsi. Wrzucamy do tłuszczu, dodajemy cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Przelewamy w dowolne naczynia.