Sposób przygotowania:
Smażona flądra 2
Flądrę patroszę, myję ją i dokładnie moczę w wodzie. Po czym skrapiam kawałki sokiem z cytryny i odstawiam na około 10 minut. Dokładnie wycieram rybę papierowym ręcznikiem do sucha. Osuszone kawałki flądry posypuję solą i pieprzem z obu stron. Następnie obtaczam rybę w mące, dokładnie strzepując nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewam roślinny olej, dodaję do niego ok. 2-3 łyżki masła i kładę flądrę na gorący tłuszcz. Najpierw smażę rybę 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym zmniejszam ogień i dalej smażę aż do uzyskania złotego koloru. Przekładam usmażoną flądrę na papierowy ręcznik aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybę podaję z cząstką cytryny i surówką z czerwonej kapusty.