pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Smażona pierś z kaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna,soczysta i bardzo szybka porcja mięska idealnie komponująca się z sosem musztardowym.Najlepiej podawać zaraz po usmażeniu.

Smażona pierś z kaczki

Składniki:

Smażona pierś z kaczki

 

  • 2 piersi kaczki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • sos musztardowy

 

Sposób przygotowania:

Smażona pierś z kaczki
Pierś dokładnie myjemy wpod zimną,bieżącą wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Stronę ze skórą nacinamy ostrym nożem ( można w większą kratkę) Przygotowaną pierś nacieramy solą i pieprzem. Patelnię nacieramy oliwą a następnie dobrze rozgrzewamy. Przygotowaną pierś kładziemy stroną skóry na rozgrzaną patelnię,gdy skóra już zacznie puszczać tłuszcz pieczemy na średnim ogniu 6 minut a następnie przekręcamy na 2 stronę i smażymy jeszcze 6 min ( nie dłużej ponieważ mięso stanie się twarde i gumowate) Zdejmujemy z ognia,odkładamy na deskę do krojenia i odczekujemy około 2 min a następnie kroimy na grubsze plasterki(mięso po bezpośrednim pokrojeniu puści soki i będzie suche) Podajemy z sosem musztardowym i dowolnymi dodatkami.

Tagi:

sosy kaczka