Sposób przygotowania:
Smażona pierś kaczki
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Ugotowane osączamy z wody i odkrywamy, by woda odparowała. Gdy pierś kaczki zaczniemy smażyć z drugiej strony na drugą patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Smażymy je na złoto z każdej strony. Piersi z kaczki dokładnie oczyszczamy i pozbawiamy zbędnych piórek. Umytą i osuszoną nacinamy od strony skóry w kratkę. Następnie przyprawiamy mięso z obu strona solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie gorąca układamy na niej piersi kaczki skórą do dołu. Smażymy po 7-8 minut z każdej strony. Gdy ktoś lubi krwiste mięsto to tyle smażenia wistarczy jeśli zaś ktoś jak np. my nie lubi krwistego to przesmażone piersi wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy na chwilę.Tak przygotowane piersi podajemy z ziemniakami oraz sałatką z czerwonej kapusty.