misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Smażona pierś kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, delikatna z bardzo chrupiącą skórką pierś kaczki. Dodatek smażonych ziemniaków i sałatki z czerwonej kapusty sprawi, że będzie to doskonały pomysł na obiad.

Smażona pierś kaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażona pierś kaczki

 

Sposób przygotowania:

Smażona pierś kaczki
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Ugotowane osączamy z wody i odkrywamy, by woda odparowała. Gdy pierś kaczki zaczniemy smażyć z drugiej strony na drugą patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Smażymy je na złoto z każdej strony. Piersi z kaczki dokładnie oczyszczamy i pozbawiamy zbędnych piórek. Umytą i osuszoną nacinamy od strony skóry w kratkę. Następnie przyprawiamy mięso z obu strona solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie gorąca układamy na niej piersi kaczki skórą do dołu. Smażymy po 7-8 minut z każdej strony. Gdy ktoś lubi krwiste mięsto to tyle smażenia wistarczy jeśli zaś ktoś jak np. my nie lubi krwistego to przesmażone piersi wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy na chwilę.Tak przygotowane piersi podajemy z ziemniakami oraz sałatką z czerwonej kapusty.
Smażona pierś kaczki
Umytą i osuszoną nacinamy od strony skóry w kratkę.
Smażona pierś kaczki
Następnie przyprawiamy mięso z obu strona solą i pieprzem.
Smażona pierś kaczki
Na gorącą patelnię układamy pierś kaczki skórą do dołu i smażymy po 7-8 min z każdej strony
Smażona pierś kaczki
Pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki smażymy na złoto z każdej strony