dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Smażona sałata rzymska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Warzywa dla miłośników pikantnych smaków

Smażona sałata rzymska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażona sałata rzymska

 

  • 2 główki sałaty rzymskiej mini
  • 2 papryczki chili (żółta i czerwona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży ziemniak
  • 3 łyżeczki płynnej śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Smażona sałata rzymska
Papryczki umyłam, oczyściłam z pestek i pokroiłam w cieniutkie paseczki. Czosnek poszatkowałam drobno i zmiażdżyłam. Salaty przekroiłam wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam chili i czosnek i podsmażyłam mieszając przez 3 minuty. Następnie dołożyłam na patelnię sałatę – przekrojoną stroną do dołu – i smażyłam ok. 8 minut. Tyle mniej więcej czasu zajęło mi upieczenie ziemniaka w mikrofalówce, którego następnie obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Sałatę obróciłam, dodałam pokrojonego ziemniaka, całość posoliłam i smażyłam jeszcze 2 minuty. Po tym czasie przełożyłam sałatę i ziemniaki na talerz. Do pozostałego na patelni chili dodałam śmietanę i pieprz, smażyłam, aż śmietana zgęstniała, polałam powstałym sosem potrawę.
Smażona sałata rzymska
Najpierw podsmażyłam chili i czosnek na oleju
Smażona sałata rzymska
Następnie dodałam przekrojone wzdłuż główki sałaty
Smażona sałata rzymska
Pod koniec smażenia dodałam ziemniaka z mikrofali
Smażona sałata rzymska
Chili i czosnek połączyłam za śmietaną i podgrzewałam do zagęszczenia

Tagi:

sałata