Sposób przygotowania:
Smażona sałata rzymska
Papryczki umyłam, oczyściłam z pestek i pokroiłam w cieniutkie paseczki. Czosnek poszatkowałam drobno i zmiażdżyłam. Salaty przekroiłam wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam chili i czosnek i podsmażyłam mieszając przez 3 minuty. Następnie dołożyłam na patelnię sałatę – przekrojoną stroną do dołu – i smażyłam ok. 8 minut. Tyle mniej więcej czasu zajęło mi upieczenie ziemniaka w mikrofalówce, którego następnie obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Sałatę obróciłam, dodałam pokrojonego ziemniaka, całość posoliłam i smażyłam jeszcze 2 minuty. Po tym czasie przełożyłam sałatę i ziemniaki na talerz. Do pozostałego na patelni chili dodałam śmietanę i pieprz, smażyłam, aż śmietana zgęstniała, polałam powstałym sosem potrawę.
edytaha
dża
Jak to się mówi: w przyrodzie nic nie ginie ;)) Dzięki!
Paola
dża
Proszę bardzo, cieszę się, że smakowało:)
Paola
Rzymianka leci u nas zwykle na surowo, z mocno doprawionym winegretem, jogurtem, zieleniną. Ten przepis mnie zaintrygował. I to bardzo smacznie-słusznie ;)