agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Smazona wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wątróbka smażona z cebulką i winem

Smazona wątróbka

Składniki:

Smazona wątróbka

 

  • wątróbka wieprzowa 500 g
  • cebula 3 szt
  • mąka 3 łyżki
  • pieprz 2 szczypty
  • sól 2 szczypty
  • wino białe wytrawne | 1/4 szklanki
  • olej 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Smazona wątróbka
Przygotować niezbędne składniki na danie. Wątróbkę umyć dokładnie pod bieżącą wodą , następnie osuszyć wątróbkę, na ręcznikach papierowych, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić delikatnie tłuczkiem wątróbkę. W dalszej kolejności należy oprószyć wątróbkę pieprzem i obtaczać w mące pszennej. Następnie rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na nim wątróbkę z obu stron tak by była rumiana. Dodać pokrojoną w krążki cebulę, zarumienić razem z wątróbką. Pod koniec smażenia posolić wątróbkę żeby nie była twarda, dlatego solimy ją dopiero pod koniec obróbki cieplnej. Dodać do wątróbki wino wytrawne pod koniec smażenia. Dusić pod przykryciem. Porcjować wątróbkę na talerze i układać na niej zrumienioną cebulę.