marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Smażone ciasteczka do herbaty.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ubić składniki trzepaczką sprężynową na naleśnikowe ciasto,a wgłębienia w patelni natrzeć tłuszczem.Rozgrzać tłuszcz i wlać ciasto i smażyć

Smażone ciasteczka do herbaty.

Składniki:

Smażone ciasteczka do herbaty.

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia,
  • patelnia żeliwna podwójna z środkowymi wgłębieniami na ciasto.

Sposób przygotowania:

Smażone ciasteczka do herbaty.
Ubić składniki na ciasto jak na gofry lub naleśniki trzepaczką sprę-
-żynową,a patelnię żeliwną natrzeć we wgłębieniach na ciasto tłu-
-szczem roślinnym i rozgrzać.Wlewać do otworków o kilku różnych kształtach,np.grzybka płynne ciasto,zamknąć wieko patelni i smażyć 5-15 min.góra(czas można skrócić).Po usmażeniu patelnię zesunąć na bok i otworzyć,wyjmować ciastka za pomocą
długiej,cienkiej łopatki,podważając je od spodu.Potem powtórzyć
czynność,aż do wyczerpania zapasu ciasta.Dobre do herbatki z
samowara.