Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Smażone jabłka z rumem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jako dziecko marzyłam by zostać piratem. Pływać po szerokich wodach i popijać rum z beczki ;) dlatego też uwielbiam tak smażone jabłka!

Smażone jabłka z rumem i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone jabłka z rumem i kokosem

 

  • 2 jabłka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki mleka 2%,
  • 3 kopiaste łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 kieliszek rumu,
  • sok z cytryny,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Smażone jabłka z rumem i kokosem
Umyte jabłka obrać ze skórki i pokroić w plastry (około 1 centymetra). Usunąć z nich gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Do miseczki wbić jajko, dodać wodę i mleko i wymieszać. Następnie do otrzymanej masy dodać sól cynamon i dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdy wszystko ładnie się połączy (ważne by w cieście nie było grudek) dodać rum i kokos i ponownie wymieszać. Krążki jabłka zanurzać w cieście, pozwalając nadmiarowi ciasta spłynąć z powrotem do miseczki i smażyć na złoty kolor na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smażone jabłka z rumem i kokosem
Obrane jabłka należy pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
Smażone jabłka z rumem i kokosem
Z jabłek należy usunąć gniazda nasienne.
Smażone jabłka z rumem i kokosem
W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Smażone jabłka z rumem i kokosem
Na sam koniec dodać rum i wiórki kokosowe.