Sposób przygotowania:
Smażone krążki makaronoweETAP 1:
Mąkę wsypać do miski. Dodać łyżkę cukru. Żółtko oddzielić od białka i dodać do mąki z cukrem i wymieszać łyżką. Mleko zagotować w rondelku. Gorące wlać do mąki z żółtkiem i cukrem. Wymieszać łyżką a potem zagnieść ciasto ręką uważając aby się nie poparzyć.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Z ciasta wycinać szklanką lub foremką kółka o średnicy ok. 7 cm. W garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić krążki. Wlać łyżkę oleju.
Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia krążków na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na płaski talerz i rozkładać pojedynczo aby się nie posklejały.
Wystudzić a następnie usmażyć na maśle z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z twarożkiem.