PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Smażone maślaczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie dla wielbicieli grzybów!

Smażone maślaczki

Składniki:

Smażone maślaczki

 

  • 1 kobiałka maślaczków (około 0,5kg)
  • 3 podgrzybki lub borowiki (dla urozmaicenia)
  • 1 cebula
  • Sól, Pieprz
  • Margaryna/masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Smażone maślaczki
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy ze szczyptą soli na margarynie. Grzyby myjemy, maślaczki obieramy ze skórki. Od kapeluszy odcinamy trzonki. Kapelusze kroimy w plasterki, a trzonki siekamy w drobne kawałki. Następnie wrzucamy je na patelnię, przyprawiamy obficie solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut, następnie dusimy pod przykryciem około 5 minut i na koniec jeszcze 5 minut przesmażamy.