Sposób przygotowania:
Smażone nadziewane ogórki
Pomidory przekroić na pół. Wybrać pestki. Przełożyć do rondla, dusić we własnym sosie, aż zmiękną. Następnie przetrzeć przez sito. W maszynce mielimy cielęcinę oraz słoninę. Do zmielonego mięsa dodajemy przetarte pomidory, jajko, bułkę tartą, oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Ogórki obieramy ze skóry, następnie nalezy je wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Pozostawić do obeschnięcia i nadziewać farszem. Przełożyć do rondla z bulionem lub rosołem. Dusić aż będą miękkie, następnie przełożyć do sita. Ostygnięte kroimy w grube plastry. Maczamy je w roztrzepanym jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju, aż się zarumienią.
evita0007
zzeszytubabci
Witaj,
w najbliższym czasie raczej nie planuję smażenia takich ogórków. Niestety jest to bardzo kaloryczna potrawa, a ja jestem obecnie na diecie. Nie wiem czy jadłaś kiedyś panierowaną cukinię? Wygląda to bardzo podobnie. Oczywiście smaki są nie do porównania. Ten faszerowany ogórek jest naprawdę pyszny. Z tym, że babcia zawsze tak to potrafiła obsmażyć że cały taki plaster był w chrupiącej równiutkiej panierce, a mi to zawsze średnio wychodzi.