Sposób przygotowania:
Smażone pierogi z kartoflanym farszem
1/2 kilograma mąki łączymy z solą, dodajemy żółtko jaja i gorącą przegotowaną wodą. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Kartofle obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 cebulę siekamy i smażymy na 1 łyżce oleju, dodajemy do kartofli. Ciasto rozwałkowujemy na desce obsypanej mąką, Szklanką wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz, lepimy je ręcznie. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z solą, po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 4 minuty na małym ogniu. Wyciągamy je łyżką cedzakową i rozkładamy na desce do ostygnięcia Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce oleju aż będzie złota. Ugotowane pierogi smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju z obu stron, wykładamy na talerz, polewamy smażoną cebulą. Mój syn dodatkowo je pierogi z kwaśną śmietaną.