p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Smażone pierogi z kartoflanym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażone pierogi z kartoflanym farszem i smażoną cebulką

Smażone pierogi z kartoflanym farszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone pierogi z kartoflanym farszem

 

  • 1/2 kg mąki,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 0/5 kg kartofli,
  • 2 szt. cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi z kartoflanym farszem
1/2 kilograma mąki łączymy z solą, dodajemy żółtko jaja i gorącą przegotowaną wodą. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Kartofle obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 cebulę siekamy i smażymy na 1 łyżce oleju, dodajemy do kartofli. Ciasto rozwałkowujemy na desce obsypanej mąką, Szklanką wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz, lepimy je ręcznie. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z solą, po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 4 minuty na małym ogniu. Wyciągamy je łyżką cedzakową i rozkładamy na desce do ostygnięcia Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce oleju aż będzie złota. Ugotowane pierogi smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju z obu stron, wykładamy na talerz, polewamy smażoną cebulą. Mój syn dodatkowo je pierogi z kwaśną śmietaną.
Smażone pierogi z kartoflanym farszem
Mój syn dodatkowo je pierogi polane kwaśną śmietaną.
Smażone pierogi z kartoflanym farszem
Wyciągamy je łyżką cedzakową i rozkładamy na desce do ostygnięcia
Smażone pierogi z kartoflanym farszem
Ugotowane pierogi smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju z obu stron

Tagi:

danie pierogi