OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierożki zainspirowane meksykańskimi 'empanadas'. Pyszne ciasto ze wspaniałym farszem mięsno warzywnym.

Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami

 

  • Farsz:
  • Podwójny filet z kurczaka
  • 2 x mieszanka meksykańska (mrożonki)
  • 1 x czerwona cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu i przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka staropolskiej przyprawy do kurczaka
  • sól, olej

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju - ok. 8 łyżek
  • szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami
Farsz: Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę i przyprawić. Wrzucić na cebulę. Dusić do miękkości. Można podlewać wodą, jeśli zacznie przywierać do garnka. Mieszankę meksykańską wrzucić na odrobinę rozgrzanego oleju, doprowadzić do wrzenia. Gotowego kurczaka zblendować i połączyć z warzywami. Wymieszać, ostudzić.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić otwór na środku wlać olej, dodać jajka i sól. Posiekać. Stopniowo dolewać wrzątek i dokładnie wyrabiać ciasto. Rozwałkować bardzo cienko i wykrawać koła. Nakładać farsz i dokładnie zlepiać na brzegach.

Pierożki Wrzucać porcjami na rozgrzany głęboki olej. Smażyć aż będą mocno złote.
Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami
mieszankę meksykańską doprowadzamy do wrzenia
Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami
kurczaka blendujemy i łączymy z warzywami meksykańskimi
Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami
nakładamy farsz , zlepiamy i wrzucamy na rozgrzany olej
Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami
smażymy pierożki aż będą złote i chrupiące