bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Smażone pierogi z meksykańką nutą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Dzisiejsze nagrodzone danie: Smażone delikatne pierożki z sosem Łowicz.

Smażone pierogi z meksykańką nutą

Składniki:

Smażone pierogi z meksykańką nutą

 

  • ciasto:
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag mąki pszennej
  • około 2 szklanek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sol
  • Farsz:
  • 35 dag wołowego mięsa mielonego
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki kukurydzy
  • mała papryczka chilii
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu meksykańskiego Łowicz
  • dodatkowo:
  • reszta sosu meksykańskiego
  • olej do smażenia
  • śmietana kwaśna
  • salsa z awokado:

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi z meksykańką nutą
Obie mąki, sól oraz tyle wody (stopniowo dodawanej) wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć koła dużą szklanką (ja użyłam pucharka do lodów). Robimy farsz: Cebulę, czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie. Dodac mięso, smażyc jeszcze przez kilka minut mieszając. Dodać przyprawy oraz drobno posiekaną papryczkę, sos łowicz, kukurydzę, dusić mięso chwile. Doprawic solą i pieprzem.Nakładac farsz na kółka ciasta, zlepiać brzegi. Ja pomagałam sobie moim pomocnikiem czyli kółkiem do zlepiania pierogów. Rozgrzać olej w głębokiej patelni.Smażyc partiami do zrumienienia się.. Po usmażeniu pierożki podać z sosem łowicz, kwaśną śmietaną oraz salsą.