Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierożki z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym.

Pierożki z sosem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z sosem grzybowym

 

  • 1/2 szklanki mięsa z kurczaka z rosołu
  • 1/2 szklanki ugotowanych warzyw z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • szczypta mielonego pieprzu do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • szczypta soli
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki bulionu w którym gotował się kurczak
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 masło kurkowe ( lub po prostu pełna łyżka zwykłego masła)
  • 1 łyżka masła
  • 2 czubate łyżeczki mąki
  • maggi w płynie
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z sosem grzybowym
Grzyby namoczyć w wodzie zmieszanej z bulionem i odstawić na 30 minut. Ugotować. Odcedzić zostawiając wywar. Grzyby pokroić w drobne paseczki. Roztopić masło zwykłe i masło kurkowe - zasypać je mąka. Rozprowadzić wywarem z gotowania. Dodać grzyby i śmietankę. Doprawić do smaku. Pokroić drobno cebule i usmażyć na złoto na oleju. Obrane z kości , chrząstek i skóry ugotowane mięso z kurczaka zmiksować . Wymieszać mięso ,cebulę i natkę - doprawić maggi i pieprzem. Do mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić podsypując mąka w miarę potrzeby. Rozwałkować ciasto. Wycinać kółeczka ***. Nakładać farsz i lepić pierogi. Ułożyć na lnianej ściereczce i przykryć by nie wyschły. Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną. Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerzach by lekko ostygły. Podawać na warstwie sosu. * Ugotowane marchew , pietruszka, seler . ** Wiem , że mało kto ma w zapasie takie masło kurkowe - mnie się jeszcze z letnich zapasów uchowało - ale spokojnie można je pominąć - sos grzybowy będzie i tak dobry. *** Z tej porcji ciasta wychodzi mi 40 małych pierożków , 20 średnich- ja tym razem robiłam duże więc wyszło 14 sztuk. Małe wyjaśnienie -zdjęcie pierogów ułożonych na ściereczce nie wyszło mi - ciasto wygląda jak żółtawe - chyba lampa błyskowa nie zadziałała a ja tego nie zauważyłam. Pierogi są bez dodatku barwników co zresztą widać już na późniejszych zdjęciach.
Pierożki z sosem grzybowym
Przygotować sos z grzybów suszonych ze śmietanką
Pierożki z sosem grzybowym
Z gotowanego mięsa i warzyw z zupy przygotować farsz
Pierożki z sosem grzybowym
Zagnieść parzone ciasto na pierogi-wałkować -wykrawać krążki i po nadzianiu lepić pierogi
Pierożki z sosem grzybowym
Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię