Sposób przygotowania:
Pierożki z sosem grzybowym
Grzyby namoczyć w wodzie zmieszanej z bulionem i odstawić na 30 minut. Ugotować. Odcedzić zostawiając wywar. Grzyby pokroić w drobne paseczki. Roztopić masło zwykłe i masło kurkowe - zasypać je mąka. Rozprowadzić wywarem z gotowania. Dodać grzyby i śmietankę. Doprawić do smaku. Pokroić drobno cebule i usmażyć na złoto na oleju. Obrane z kości , chrząstek i skóry ugotowane mięso z kurczaka zmiksować . Wymieszać mięso ,cebulę i natkę - doprawić maggi i pieprzem. Do mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić podsypując mąka w miarę potrzeby. Rozwałkować ciasto. Wycinać kółeczka ***. Nakładać farsz i lepić pierogi. Ułożyć na lnianej ściereczce i przykryć by nie wyschły. Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną. Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerzach by lekko ostygły. Podawać na warstwie sosu. * Ugotowane marchew , pietruszka, seler . ** Wiem , że mało kto ma w zapasie takie masło kurkowe - mnie się jeszcze z letnich zapasów uchowało - ale spokojnie można je pominąć - sos grzybowy będzie i tak dobry. *** Z tej porcji ciasta wychodzi mi 40 małych pierożków , 20 średnich- ja tym razem robiłam duże więc wyszło 14 sztuk. Małe wyjaśnienie -zdjęcie pierogów ułożonych na ściereczce nie wyszło mi - ciasto wygląda jak żółtawe - chyba lampa błyskowa nie zadziałała a ja tego nie zauważyłam. Pierogi są bez dodatku barwników co zresztą widać już na późniejszych zdjęciach.