BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne śledzie w zalewie octowej. Zalewa pochodzi z zeszytu mojej babci, a śledzie z tej zalewy są łagodne i bardzo smaczne.

Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci

 

  • Zalewa octowa:
  • woda 5 szkl,
  • ocet 1 szkl,
  • cukier 6 łyżek (najlepiej według swojego smaku),
  • sól 2 płaskie łyżki,
  • ziele angielskie kilka ziarenek,
  • liście laurowe 3 szt,
  • Dodatkowo;
  • śledzie około 1 kg,
  • jajka 2,
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta + 3 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Zalewa do śledzi zrobiona według tego przepisu. Oto link;

https://gotujmy.pl/smaczna-zalewa-octowa,przepisy-przetwory-przepis,271111.html

Śledzie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie śledzie oprószyć solą, pieprzem. Rozbełtać jajka dodać przyprawę do ryb.

Śledzie panierować w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.

Śledzie smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.

Na dnie naczynia (miski) ułożyć plasterki cebuli na przemian z usmażonymi śledziami.

Całość zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą. Dodać 2 -3 łyżki tłuszczu ze smażenia śledzi a następnie odłożyć w chodne miejsce na kilka dni w celu przegryzienia smaków.

Po dwóch dniach śledzie gotowe do spożycia.
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Śledzie czyścimy płuczemy nastepnie kroimy na mniejsze kawałki
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Oczyszczone pokrojone śledzie oprószamy solą pieprzem a następnie panierujemy
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Następnie panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Śledzie po usmażeniu wyjmujemy na talerz
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Lekko wystudzone przekładamy do naczynia czy miski i przekładamy z cebula
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Gotujemy zalewę octową
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci