Sposób przygotowania:
Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci
Zalewa do śledzi zrobiona według tego przepisu. Oto link;
https://gotujmy.pl/smaczna-zalewa-octowa,przepisy-przetwory-przepis,271111.html
Śledzie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie śledzie oprószyć solą, pieprzem. Rozbełtać jajka dodać przyprawę do ryb.
Śledzie panierować w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.
Śledzie smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Na dnie naczynia (miski) ułożyć plasterki cebuli na przemian z usmażonymi śledziami.
Całość zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą. Dodać 2 -3 łyżki tłuszczu ze smażenia śledzi a następnie odłożyć w chodne miejsce na kilka dni w celu przegryzienia smaków.
Po dwóch dniach śledzie gotowe do spożycia.
https://gotujmy.pl/smaczna-zalewa-octowa,przepisy-przetwory-przepis,271111.html
Śledzie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie śledzie oprószyć solą, pieprzem. Rozbełtać jajka dodać przyprawę do ryb.
Śledzie panierować w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.
Śledzie smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Na dnie naczynia (miski) ułożyć plasterki cebuli na przemian z usmażonymi śledziami.
Całość zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą. Dodać 2 -3 łyżki tłuszczu ze smażenia śledzi a następnie odłożyć w chodne miejsce na kilka dni w celu przegryzienia smaków.
Po dwóch dniach śledzie gotowe do spożycia.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
gusia1000