Sposób przygotowania:
Szarlotka z marcepanem
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość tortownicy.
Ciastem wylepiamy boki i dno tortownicy.
Masa jabłkowa: Masę marcepanowa kroimy na małe kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.
Kroimy na kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka możemy podlać paroma kroplami wody, aby nie przywarły. Dusimy. Do lekko rozduszonych jabłek dodajemy pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Ciasto na dnie posypujemy kaszą manną. Dodajemy uduszone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki. Ozdabiamy gwiazdkami wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy około 60 -70 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość tortownicy.
Ciastem wylepiamy boki i dno tortownicy.
Masa jabłkowa: Masę marcepanowa kroimy na małe kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.
Kroimy na kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka możemy podlać paroma kroplami wody, aby nie przywarły. Dusimy. Do lekko rozduszonych jabłek dodajemy pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Ciasto na dnie posypujemy kaszą manną. Dodajemy uduszone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki. Ozdabiamy gwiazdkami wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy około 60 -70 minut w 170 stopniach. Studzimy.