VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu.

Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem

Składniki:

Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem

 

  • 2-4 płaty śledziowe marynowane
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu 10%
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem
Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem.

Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy.

Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się przegryzą. 

Tagi:

śledzie