Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Smażone szaszłyki do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszne mięsno - warzywne szaszłyki

Smażone szaszłyki do obiadu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażone szaszłyki do obiadu

 

  • 100-150 gram piersi z kurczaka
  • 1 kiełbaska
  • 1 plaster wedzonego boczku
  • 3-4 cebule
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 8-10 pieczarek
  • przyprawy
  • olej

Sposób przygotowania:

Smażone szaszłyki do obiadu
Pierś z kurczaka kroimy w grubsza kostkę, kiełbaskę w plastry. Do miseczki wlewamy nieco oleju dodajemy sól, pieprz, zioła dalmatyńskie, majeranek i mieszamy - marynujemy w tym mięso i kiełbaskę przez ok. 2-3h w lodówce. Wydrążone papryki kroimy w większe kwadratowe kawałki, cebulę na krzyż, pieczarki na pół, a boczek w większą kostkę. Na szaszłyki nabijamy na przemian przygotowane składniki - najlepiej symetrycznie bo wtedy ładniej wyglądają. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby pierś z kurczaka nabrało ładnego koloru a warzywa nieco się przypiekły. Podajemy na gorąco do obiadu
Smażone szaszłyki do obiadu
Etap 1 wszystkie składniki kroimy wedle uznania
Smażone szaszłyki do obiadu
Etap 2 pokojone warzywa i mieso nabijamy na szaszłyki