gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ziemniaki smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane ziemniaki smażone najczęściej robię gdy zostaną mi ugotowane z poprzedniego dnia. Polecam - są pyszne.

Ziemniaki smażone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki smażone

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki smażone
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło roślinne). Na tłuszczu układamy plasterki ziemniaków. Smażymy przez chwilę po czym, obracamy i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Ponownie smażymy chwilę, obracamy i posypujemy przyprawą drugą stronę.

Smażymy ok. minuty, po czym układamy na talerzu wyłożonym sałatą.
Ziemniaki smażone
Pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tłuszczu.
Ziemniaki smażone
Po chwili smażenia ziemniaki posypujemy przyprawą.