Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Smażony makaron mie - jak od ulubionego chińczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażony makaron po chińsku na obiad, powinny mieć żółty kolor i oczywiście najlepiej zrobić go samemu w domu - uważać, aby się nie rozgotował, bo stanie się wiotki i papkowaty.

Smażony makaron mie - jak od ulubionego chińczyka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażony makaron mie - jak od ulubionego chińczyka

 

  • 500 g piersi z kurczaka (pokroić na krótkie paski)
  • makaron (mie 350 g)
  • tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 4 jajka (roztrzepać)
  • 1 duża marchewka (pokroić w słupki)
  • 1 łodyga pora (pokroić w półplastry)
  • kiełki soi (150 g)
  • 1 łyżka kurkumy
  • sos chili (sriracha biber)
  • 10 łyżek sosu sojowego (ciemny)
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Smażony makaron mie - jak od ulubionego chińczyka
► Makaron zalać gotującą, osoloną wodą i pozwolić przez około 10 minut ciągnąć. Mięso gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut, po ugotowaniu odcedzić.

► W woku rozgrzać oliwę z oliwek, wbić jajka i mieszając krótko podsmażyć. Następnie dodać cebulę, czosnek, marchewkę i pory, doprawić solą, pieprzem i kurkumą i znowu chwilę smażyć. Teraz dodać kiełki soi ( wok na kilka minut przykryć ) i ponownie kilka minut smażyć, ale warzywa powinny być jeszcze lekko twarde przy ugryzieniu.

► Później wok zdjąć z pieca i domieszać ugotowany makaron, mięso z kurczaka, doprawić sosem chili, sosem sojowym, olejem sezamowym i dobrze razem wymieszać.
Smażony makaron mie - jak od ulubionego chińczyka
Następnie dodać cebulę, czosnek, marchewkę, pory, kiełki soi, doprawić i znowu chwilę smażyć.
Smażony makaron mie - jak od ulubionego chińczyka
W woku na rozgrzanej oliwie z oliwek, mieszając krótko podsmażyć jajka.
Smażony makaron mie - jak od ulubionego chińczyka
Makaron zalać gotującą, osoloną wodą i pozwolić przez 10 minut ciągnąć - mięso gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, po ugotowaniu odcedzić.