przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Smażony por w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zdrowa przekąska. Z piwem i ...do piwa

Smażony por w cieście piwnym

Składniki:

Smażony por w cieście piwnym

 

  • 1-2 pory (biała część)
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Smażony por w cieście piwnym
Pora myjemy , po czym kroimy na plastry o grubości około 3 milimetrów. Plasterki układamy na płasko desce do krojenia lub talerzu. Leciutko posypujemy solą. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Doprawiamy do smaku. Krążki pora maczamy w cieście, panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron-na złoto. Danie smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego!