Ania30

Ania30

Kucharz
[Przepisów: 12]

Smerfetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia

Smerfetka

Składniki:

Smerfetka

 

  • biszkopt:
  • jajka, 4szt.
  • cukier, 1szkl.
  • Mąka pszenna, 1/2szkl.
  • mąka ziemniaczana, 1/2szkl.
  • proszek do pieczenia, 1łyżeczka
  • woda, 2łyżki
  • Masa budyniowa:mleko, 2szkl.
  • cukier waniliowy, 1opakowanie
  • mąka, 1szkl.
  • żółtka, 3szt.
  • cukier kryształ, 1szklanka
  • margaryna, 1szt.
  • barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli
  • Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt.
  • galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody
  • Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody,
  • delicje jagodowe (lub inne), 2paczki

Sposób przygotowania:

Smerfetka
Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę
na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką
Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać
stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika.
2. Masa śmietanowa:2 śnieżki
2 niepełne szkl. mleka
2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody
Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące
galaretki.
Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody.
Wykonanie placka:
biszkopt
masa budyniowa
delicje jagodowe(lub inne)
masa ze śnieżki
galaretka