Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Smerfetka z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Smerfetka z borówkami- ciasto doskonale sprawdzi się na imprezie z okazji Dnia Dziecka. Ucieszy podniebienie niejednego maluszka.

Smerfetka z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smerfetka z borówkami

Biszkopt

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,
  • szczypta soli,

Pianka

  • 300 ml śmietany 36%,
  • 2 opakowania galaretki niebieskiej,

Dodatkowo

  • 150 g borówek amerykańskich,
  • 2 opakowania galaretki niebieskiej,
  • niebieska posypka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Smerfetka z borówkami

Przygotowanie biszkoptu

Smerfetka z borówkami
Białka ubijam. Dodaję pozostałe składniki i razem miksuję.

Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka.

Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm.

Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubijanie śmietany

Smerfetka z borówkami
Wcześniej schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno.

Dwie niebieskie galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.

Przygotowanie pianki

Smerfetka z borówkami
Do ubitej śmietany dodaję galaretkę i miksuję.

Do śmietany dodaję tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.

Rozłożenie owoców na cieście

Smerfetka z borówkami
Owoce układam na piance i zalewam tężejącą galaretką.

Na stężonej piance układam borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia.

Tężejącą galaretką zalewam borówki na cieście. Wierzch ciasta posypuję niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.


Tagi:

deser biszkopt