Sposób przygotowania:
Smerfetka z borówkamiPrzygotowanie biszkoptu

Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka.
Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm.
Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ubijanie śmietany

Dwie niebieskie galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Przygotowanie pianki

Do śmietany dodaję tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
Rozłożenie owoców na cieście

Na stężonej piance układam borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia.
Tężejącą galaretką zalewam borówki na cieście. Wierzch ciasta posypuję niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.