Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Kakaowe kruche ciasto z waniliowym budyniem z dodatkiem białej czekolady posypane kruszonką z wiórkami kokosowymi.

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Składniki:

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Etap 1

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.

Ciasto: Masło przełożyć do miski. Dodać do niego pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki.

Etap 2

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką
Schłodzone ciasto rozłożone na dnie foremki.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do foremki (ok. 23-36 cm).

Etap 3

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką
Połamane na mniejsze kawałki czekolady dodane do gorącego budyniu.

Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady. Mieszać, aż czekolady się roztopią i połączą z budyniem.

Etap 4

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką
Wymieszany z cukrem i kaszą rabarbar rozłożony na cieście.

Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, wymieszać z cukrem i kaszą manną, wyłożyć na ciasto.

Etap 5

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Na tym rozłożyć ciepły budyń.

Etap 6

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.

Etap 7

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Kruszonkę rozłożyć na budyniu.

Etap 8

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (aż wierzch ładnie się zrumieni). Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (ja tego nie zrobiłam, bo wg mnie ciasto było wystarczająco słodkie).

Tagi:

ciasto