betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Śmietankowa puszysta babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne i puszyste ciasto smakuje przy każdej okazji i w każdym towarzystwie.

Śmietankowa puszysta babka

Składniki:

Śmietankowa puszysta babka

 

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 6 jaj
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowa puszysta babka
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, cukier i c. waniliowy utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać stopniowo śmietanę, cały czas ucierając. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając łączymy z ciastem. Gotowe ciasto wlewamy do klasycznej, dużej natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C ok. godzinę. Po upieczeniu okroić brzegi ciasta i wyjąć na deseczkę. Wierzch posypać cukrem pudrem, polukrować lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego.