zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Śmietankowa wariacja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto - polecane dla łasuchów

Śmietankowa wariacja

Składniki:

Śmietankowa wariacja

 

  • 2 opakowania harbarników maślanych
  • 2 opakowania krakersów (słonych)
  • 2 opakowania śnieżki w proszku
  • 2 opakowania fixu do bitej śmietany
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 litra mleka (3,2%)
  • 1 gotowa masa do karpatki

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowa wariacja
Na prostokątnej blaszcze ułożyć harbatniki. Masę karpatkową ubić z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Połową masy karpatkowej posmarować harbatniki. Na masie ułożyć słone krakersy. Mleko skondensowane włożyć z puszką do garnka i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjąć puszkę i delikatnie przekłuć. Masą z mleka posmarować krakersy. Na masie ułożyć kolejną warstwę krakersów. Następnie krakersy posmarować pozostałą masą do karpatki. Na niej ułożyć herbatniki. Śnieżkę przyżądzić wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do śmietanki dodać fixy. Ubitą śnieżką posmarować herbatniki. Na przygotowane ciasto zetrzeć białą czekoladę. Ciasto można udekorować płatkami migdałowaymi

Tagi:

czekolada