Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Wyjątkowa zupa kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa kurkowa jakiej nie znacie...z ziemniakami i wędzoną kiełbasą. Palce lizać! Wyjątkowy smak - wypróbujcie ją koniecznie :)

Wyjątkowa zupa kurkowa

Składniki:

Wyjątkowa zupa kurkowa

 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 300 g kurek
  • 1,5- 2 l bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, oregano
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Wyjątkowa zupa kurkowa
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować przez 15 min.

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przełożyć ją do wywaru.

Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć do zeszklenia na tym samym tłuszczu co kiełbasa.

Następnie do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone i umyte kurki. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż woda wyparuje z kurek i staną się rumiane.

Cebulę z kurkami przełożyć do wywaru. Gotować ok. 30 min. do miękkości wszystkich warzyw.

Przyprawić oregano, pieprzem i solą. Na końcu dodać posiekany szczypiorek.