Sposób przygotowania:
Zupa z cukinią
1. Przygotowanie bulionu warzywnego.
Warzywa na bulion myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka. Zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy godzinę, doprawiamy solą i pieprzem mielonym.
Bulion przecedzamy przez sito. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler z zupy kroimy w paseczki, ewentualnie ścieramy na tarce.
2. Gotowanie zupy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dorzucamy ziemniaki i smażymy kilka minut. Ziemniaki i cebulę zalewamy w garnku bulionem i gotujemy 10 minut.
Dodajemy mieloną paprykę, sól i pieprz. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. W tym czasie myjemy i obieramy cukinię, kroimy ją w kostkę.
Następnie do zupy dodajemy cukinię i pokrojone lub starte na tarce warzywa z bulionu, gotujemy jeszcze 10 minut.
Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw. Dodajemy trochę natki pietruszki.
Warzywa na bulion myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka. Zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy godzinę, doprawiamy solą i pieprzem mielonym.
Bulion przecedzamy przez sito. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler z zupy kroimy w paseczki, ewentualnie ścieramy na tarce.
2. Gotowanie zupy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dorzucamy ziemniaki i smażymy kilka minut. Ziemniaki i cebulę zalewamy w garnku bulionem i gotujemy 10 minut.
Dodajemy mieloną paprykę, sól i pieprz. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. W tym czasie myjemy i obieramy cukinię, kroimy ją w kostkę.
Następnie do zupy dodajemy cukinię i pokrojone lub starte na tarce warzywa z bulionu, gotujemy jeszcze 10 minut.
Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw. Dodajemy trochę natki pietruszki.