Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 422]

Zupa z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia w zupie do tej pory kojarzyła mi się z zupami-kremami. Tym razem postawiłam jednak na inną wersję - klasyczną zupę z kawałkami warzyw.

Zupa z cukinią

Składniki:

Zupa z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinią
1. Przygotowanie bulionu warzywnego. 

Warzywa na bulion myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka. Zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy godzinę, doprawiamy solą i pieprzem mielonym.

Bulion przecedzamy przez sito. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler z zupy kroimy w paseczki, ewentualnie ścieramy na tarce.

2. Gotowanie zupy. 

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dorzucamy ziemniaki i smażymy kilka minut. Ziemniaki i cebulę zalewamy w garnku bulionem i gotujemy 10 minut.

Dodajemy mieloną paprykę, sól i pieprz. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. W tym czasie myjemy i obieramy cukinię, kroimy ją w kostkę.

Następnie do zupy dodajemy cukinię i pokrojone lub starte na tarce warzywa z bulionu, gotujemy jeszcze 10 minut.

Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw. Dodajemy trochę natki pietruszki.