Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śmietankowe ciasto z jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo delikatne w smaku ciasto, lekkie i puszyste. Jeżyny miałam lekko kwaśne, więc przełamują one słodycz ciasta. Polecam do popołudniowej kawy.

Śmietankowe ciasto z jeżynami

Składniki:

Śmietankowe ciasto z jeżynami

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki jeżyn

Sposób przygotowania:

Śmietankowe ciasto z jeżynami
1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy olej i śmietankę, chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na cieście.

4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Upieczone studzimy, wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy.