eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Ciasto z jeżynami Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto kokosowo-grysikowe z jeżynami i malinami.

Ciasto z jeżynami Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z jeżynami Eli

 

  • Ciasto upieczone wg przepisu Kasi.

 

  • szklanka=250 ml

 

  • 2/3 kostki margaryny Kasia
  • 2/3 szklanki maąki pszennej
  • 2/3 szklani kaszy manny
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg jeżyn
  • 10 dkg malin

Sposób przygotowania:

Ciasto z jeżynami Eli
Makę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.Do mąki dodać kaszę manna,kokos i wymieszać.Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Miękką kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodając po jednym żółtku.Dodać składniki sypkie i wymieszać.Do ciasta dodać pianę i delikatnie wymieszać.Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do tortownicy i rozłożyć umyte,osuszone jeżyny i maliny.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Smacznego!
Ciasto z jeżynami Eli
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze ubijać aż piana będzie szklista.
Ciasto z jeżynami Eli
Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodawać po jedny żółtku.Do masy dodać składniki sypkie,wymieszać.dodać pianę i jaszcze raz wymieszać.
Ciasto z jeżynami Eli
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ułożyć jerzyny i maliny.