SUPERPRZEPIS

Śmietankowe ciasto z rabarbarem

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Śmietankowe ciasto z rabarbarem

Pyszne ciasto ucierane na bazie śmietany. Łatwe i szybkie do przygotowania będzie idealnym deserem do kawy.

Składniki:

Śmietankowe ciasto z rabarbarem

Ciasto

  • 2 jajka
  • 200g gęstej śmietany 18%
  • 3/4 szkl cukru brązowego
  • 2 łyzki cukru waniliowego
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1-2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Śmietankowe ciasto z rabarbarem

I

Śmietankowe ciasto z rabarbarem
W miesce zmiksować cukry, śmietanę i jajka

Do miski wsypać cukier brązowy i waniliowy, dodać jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę.

II

Śmietankowe ciasto z rabarbarem
Utarte ciasto wlać do foremki, wyrównać powierzchnię

Do zmiksowanej masy wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na małych obrotach. Ciasto przelać do okrągłej formy z kominem o śr. 24cm (lub keksówki).

III

Śmietankowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić w 1-centymetrowe plasterki

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki.

IV

Śmietankowe ciasto z rabarbarem
Na cieście rozłożyć rabarbar, posypać migdałami i upiec

Rabarbar rozłożyć na cieście, posypać płatkami migdałowymi. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka